Marea umflare SCAPA

In perioada 2010-2012, RIGK transformase colectarea deseurilor inconforme regulilor SCAPA in strategie comerciala tacita. In acest articol voi vorbi despre colectarea de la ferme a deseurilor care nu provin de la ambalajele pesticidelor, respectiv saci de la seminte si fertilizanti (deseuri cu continut de substante periculoase) precum si folii de protectie a solarelor.

Modul lax al RIGK Romania srl de respectare a normelor de preluare, transport, gestiune si declarare a deseurilor colectate prin SCAPA a fost adoptat de companie de la inceput, insa in perioada 2010-2012 a fost unul rapace, pentru a raspunde solicitarilor AIPROM si pentru a acoperi costurile de functionare. In primele luni ale anului 2011 AIPROM a efectuat un audit al colectarii din 2010, rezultind mari probleme precum lipsa de acte, lipsa de informatii obligatorii in documentele de transport si colectare, prezenta descrierilor altor tipuri de ambalaje decit cele SCAPA in notele de cantar de la incinerator, etc… Dl. Dambeck, administratorul german si totodata directorul general al RIGK Romania srl, a exprimat catre presedintele si directorul executiv al AIPROM niste angajamente exceptionale, diplomatice si mai ales care sa detensioneze situatia. Avea planurile lui, dupa cum descriu intr-un alt articol. Experienta sa in domeniu si-a spus cuvantul, timpul a rezolvat multe tensiuni si a adus beneficii materiale companiei.

Obiectivului “cit mai mult si orice de colectat si pus pe SCAPA, rezolvam noi cu AIPROM” se regaseste si in mesajul dlui Dambeck, mesaj publicat aici. Cum si pestele german tot de la cap se impute, consecinta angajamentelor de colectare luate fata de AIPROM a fost extinderea principiului in actiunile tuturor angajatilor RIGK Romania si RIGK Germania implicati in SCAPA, respectiv colectarea de ambalaje de orice tip, de la orice ferma.

Intr-un mesaj din 5 Apr 2011, ora 09:27, Directorul de Logistica RIGK srl transmite catre mine si catre toti angajatii RIGK:

“Buna ziua tuturor, Oficial va transmit urmatoarele: Pentru anul 2011 trebuie sa colectam cel putin 675 tone de ambalaje. Anul acesta avem de colectat cam aceeasi cantitate ca in 2010 deoarece avem 70 tone pe care le avem din 2010 si ce se vor raporta anul acesta. Trebuie sa tinem cont ca anul acesta colectam pentru SCAPA doar ambalaje SCAPA (plastic, hartie, metal de la PPP) nu si alte materiale. Cred ca fiecare stie cam ce cantitate a fost nonSCAPA, deci anul acesta trebuie sa recupereze cu ambalaje SCAPA. Cautati ferme cu potential , nu va pierdeti timpul cu ferme prea mici.

In legatura cu saci de seminite si fertilizanti, va rog sa va anuntati fermele care au astfel de ambalaje ca speram ca in cel putin 4 luni sa putem ridica si astfel de ambalaje dar nu pe SCAPA. Sa le explicati clar ce este SCAPA ce materiale colecteaza SCAPA, si ca acesti saci nu intra pe SCAPA.

Faceti liste cu toate solicitarile de acest gen. Pentru ca atunci cand vom incepe sa stim exact de unde ridicam.”

Citeva luni mai incolo, dupa ce AIPROM uita cumva de noi iar companiile membre isi redirectionau atentia catre activitati comerciale si nu catre deseurile lor, le spuneam neoficial inspectorilor RIGK: colectati prin SCAPA tot ce puteti, saci de la seminte, saci de la fertilizanti, folii de protectie de la solar, altfel nu facem cantitatea minima pentru a pastra contractul cu AIPROM!

Aceasta colectare masiva si grabnica se poate reliefa dupa cum a evoluat colectarea SCAPA in tot anul  2011, luand in calcul ritmul si apoi gradul de incarcare pe fiecare transport. In ultimele patru luni din an aproape jumatate din cantitatea colectata in celelalte 8 luni. Cum au fost impartite pe tipuri de materiale, imposibil de precizat exact, dupa cum aratam aici. Pentru neinitiati, un camion de 90mc plin ochi cu bidoane de plastic de la pesticide, necompactate, poate varia intre 2 si 4 tone, in functie de volumul bidoanelor. Scuza compactarii la ferma nu e relevanta pentru ca fermele nu detin compactoare. Dupa iunie 2011 RIGK a achizitionat o presa mobila montata pe un camion cu remorca, dar care nu a facut fata ulterior solicitarilor de la fermieri, viteza de compactare fiind redusa inclusiv la sacii de plastic. Sunt citeva zeci de transporturi „speciale” in 2011 care depasesc de departe cele mai dense si grele la cantar combinatii posibile de marimi de ambalaje si cu toate acestea tot nu ne-ar fi ajuns sa inchidem cu succes anul, transporturi realizate de la generatori pe unde camionul RIGK nu a calcat nici cu o roata.

Daca cineva crede ca interdictia transmisa de directorului de logistica RIGK a durat o perioada limitata, e doar increzator, nu realist.  Aceeasi functie  transmite in 19 iunie 2012 catre mine si dra. Alexandra Nitu, reprezentanta RIGK Germania care mi-a urmat in coordonarea SCAPA, ochiul si mina domnului Dambeck in Romania, urmatoarea informare venita in contextul in care un incinerator ne cam inchisese portile:

“ In urma discutilor azi vom duce un camion din Braila la Roecologic Fieni deoarece avem 4 tipuri de materiale bidon, hartie, saci rafie, saci plastic iar Medgidia nu ne primeste decat cu 2 tipuri conform contract: bidon si hartie. Vineri sper sa reusim o sa ducem la Medgidia ambalaje conform contract. La Medgidia nu vom putea sa mai ducem saci.

Zona 4 si 1 ori nu vor mai colecta saci ori sacii vor fi preluati nu prin Scapa si dusi in alte puncte de descarcare. Ramane sa vorbim insa, fermierii sunt deja intarziati si vor sa le luam sacii. cel putin cei de acum pe care i am inspectat.”

Sau, mesaj din 21. 06. 2012,  h16:44, al aceluiasi director de logistica RIGK catre Alexandra Nitu – RIGK Germania, soferul camionului RIGK si toti inspectorii SCAPA:

“Buna ziua

(…) suntem in mare 
intarziere cu ridicatul ambalajelor din cauza Incineratorului Medgidia. Stiu ca ar  trebui sa fie toata lumea prezenta, dar eu pur 
si simplu nu ma mai pot organiza cu zona 4 si 1 de cand cu problemele cu 
incineratorul.

Avem ambalaje de toate felurile – predominant ce nu 
trebuie-si in multe locuri si nu pot duce la descarcare catre Fieni / Resita 
(ce e bun) decat compactat.

Mai am exemple relevante si scrise in aceasta directie. In toate intilnirile la care discutam starea SCAPA, in urma evaluarilor primite de la inspectori, informam pe directorul general, pe reprezentantii sai si colegii mei germani, despre un minim de 50% din totalul colectat care nu apartinea membrilor AIPROM, fiind alte tipuri de deseuri. Dar nu am nicio forma de corespondenta, informare, directiva scrise sau un control din partea partii germane a RIGK sau din echipa RIGK Romania care sa propuna sau impuna ca RIGK sa nu mai preia deseuri inconforme regulilor de acceptare SCAPA.

In alta ordine de idei, aceste cantitati erau vitale pentru companie. In anul 2012, daca RIGK srl ar fi colectat cu 40 de tone mai putin in SCAPA, orice client putea inchide unilateral contractul. Iar RIGK srl a colectat in 2012 numai in numele membrilor AIPROM, pe anexe inseriate SCAPA, a facturat cantitatile colectate catre clientii SCAPA neavand niciun alt client activ si platitor pentru colectarea deseurilor. Exceptie de la facturare si declarare catre membrii AIPROM face o cantitate de 7340 kg de plastic exportata catre Multiport Germania si nedeclarata de RIGK srl catre autoritati, un subiect relevant la care ma voi referi in viitor fiind subiectul unei actiuni in instanta.

Controale cu sanctiuni sau avertismente pe acest subiect de la Unitatile Fitosanitare/ Politia Fitosanitara, responsabila de aplicarea OUG 41/2007 privind comercializarea pesticidelor? Zero barat in perioada 2008-2014, conform datelor oficiale. 1.100.000 de fermieri au primit subventii in 2012 de la APIA, SCAPA a colectat de pe la 1.500 maxim. Camp liber!

Exista vreo explicatie de ce AIPROM nu a mai facut publice dupa decembrie 2012 cifre legate de cantitatile totale preluate de SCAPA si declarate de membrii AIPROM ca rezultate ale colectarii SCAPA? Ma intreb stiind ca le comunica cu mandrie inainte de decembrie 2012. Eu cred ca aceasta tacere se datoreaza faptului ca, daca o persoana care cunoaste trecutul, pretul per tona colectata platita de catre membri AIPROM lui RIGK si cifra de afaceri a RIGK Romania si le-ar imparti, ar rezulta in 2013 si 2014 un nivel de colectare cel putin egal cu cel de la finele anului 2012 si astfel s-ar putea afirma lejer ca RIGK si-a pastrat in colectarea SCAPA aceleasi practici cu cele ale anilor 2008-2012. Iar asta ar insemna o alta dovada ca AIPROM inchide in continuare ochii sau pretinde ca ii inchide la neregulile si ilegalitatile RIGK srl. Poate nu au optiuni sau poate conteaza actionariatul DOW si BASF in RIGK gmbh, companii cu filialele romanesti membre AIPROM.

Imi este clar ca AIPROM a raportat in perioada 2011-2012 si personal consider ca a continuat sa raporteze ulterior la autoritati cantitati colectate incluzand masiv alte tipuri de deseuri. AIPROM, in urma acestei colaborari cu RIGK si fara sa actioneze efectiv si eficient de fapt pentru colectarea ambalajelor lor, lasa la latitudinea fermierilor ce sa faca cu cantitati importante de ambalaje de la pesticide, cel mai probabil continind substante periculoase peste limita: sa le arda, sa le vinda, sa le refoloseasca la diverse chestiuni organizatorice, sa le puna in pamint sau la groapa de gunoi. In partneriat cu RIGK, AIPROM isi incalca principiile statutare dar si transfera o aura densa de non-credibilitate catre actiunile lor principiale si catre asociatia pan-europeana, a carei membra este, European Crop Protection Association si al lor program “Hungry for a change?”.

Cu parere de rau, pentru ca  totul incepuse bine pentru SCAPA.

Anunțuri

2 gânduri despre „Marea umflare SCAPA

  1. Pingback: Realitatea dintre realitate si declaratii oficiale ale AIPROM | deseurile din agricultura

  2. Pingback: THE GREAT SCAPA BLOW-OVER | Angry4Change

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s